ARFID in de klas

Hoe om te gaan met ARFID in de klas?

Niet alleen thuis, maar ook in de klas is eten voor kinderen met ARFID een uitdaging en kunnen de eetmomenten en traktaties spannend zijn voor hen. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om te eten, omdat zij overprikkeld zijn. Dat kan komen door de vele geluiden om hen heen, maar ook doordat het eten van andere kinderen sterk ruikt of omdat zij last hebben van het gesmak van hun klasgenootjes. Kinderen met ARFID kunnen daarnaast langzaam eten of te veel spanning ervaren, waardoor het hen niet lukt om binnen de gestelde tijd hun eten op te krijgen.

Om tot eten te kunnen komen hebben kinderen met ARFID vaak hun eigen eten bij zich. Het is in veel gevallen voor hen niet mogelijk om iets anders dan hun ‘safe-food’ te eten. Vaak zijn dat maar enkele producten en eten zij zeer selectief. Wanneer scholen warme maaltijden verzorgen of bepaalde voorschriften rondom eten hanteren, kan het problematisch zijn om op school te eten of drinken. Soms eten deze kinderen gedurende de schooldag zeer minimaal tot helemaal niks.

Omdat ARFID nog erg onbekend en onbegrepen is in de maatschappij, hebben enkele studenten Voeding en diëtetiek van de Haagse Hogeschool een flyer ontworpen die het kind, of zijn ouders/verzorgers, aan de leerkracht kan geven. Het is goed om hierover in gesprek te gaan met school en uit te leggen wat ARFID betekent voor jouw kind en hoe eten op school desondanks wel mogelijk is.

Mocht je ondanks de inzet van deze flyer en het gesprek hierover toch nog tegen onbegrip aanlopen, wat betreft de eetmomenten op school, neem dan contact op door te mailen naar info@overlevenmetarfid.com.

Download de  bestanden door op de foto’s te klikken.

De ARFID-pas

 

 

Zie jij altijd op tegen een bezoek aan een restaurant, omdat je niks kunt of durft eten? Kun jij niet naar een speeltuin, bioscoop of overdekt speelparadijs, wanneer het verboden is eigen eten mee te nemen en je kind daardoor niets kan eten of drinken? Loop je op school tegen moeilijkheden aan omdat jij of je kind selectief eet? Ben jij of is je kind afhankelijk van ‘safe-food’ vanwege de eetstoornis ARFID en moet je daardoor veel sociale activiteiten aan je voorbij laten gaan?

Dan is er nu goed nieuws! De Hidden Disabilities ARFID-card is beschikbaar! Neem hem mee naar je favoriete restaurant, speelparadijs, bioscoop en festival of laat hem zien aan de leerkracht op school en krijg meer begrip voor jouw eetproblemen. Later ook verkrijgbaar in het Engels, zodat je hem kunt gebruiken tijdens je vakantie naar het buitenland.

De tekst op de achterkant van de kaart is: Ik heb de eetstoornis ARFID

De tekst op de voorkant van de kaart is: Door mijn stoornis is mijn dieet zeer beperkt. Sta mij aub toe, om medische redenen, mijn eigen voedsel mee te nemen.

Deze kaart is te bestellen via de website van HD Sunflower.